Arahan demi arahan bermula, nak pandai kene ikut segala arahan, betul tak?. Macamana sibuk C Kak Ngah, C Nunyi pun apa kurangnya, rasa2 dia yang lebih...elok2 kat meja tu bersih, dia buat jadik berselerak pulak. Orang sibuk menimbang dia pun sama jugak.. last2 mulut mak dia yg terlebih mengarah..huhuhuhu
Resipi ni ahkak ambil dari blog kesukaan akak, sape lagi kalau bukan dari kak Azita. Sebenarnya ahkak pun confius sebab ada 2 orang yang berlainan tapi nama sama. Dua2 ahkak suke follow...hehehehe
Ada sesiap nak resipi tak? Jom kita mencuba
(hasil tangan anak yang 1st time mencuba, ditambah pulak ngan creativenya C adik..tu yang ada shell dia rongak2. kene patah2kan oleh C adik yang kejap2 nak ngap ke mulut...)
Ni resipinya:
bahan-bahan untuk buat shell dia ye...
170gm marjerin atau butter (ahkak guna daisy jer..)
50gm gula ising
1 biji telor Gred B
290gm tepong gandum (klu lembik tmbh skit lagi tepong)
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
bahan-bahan untuk cheese:
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telor Gred B
1/2 sudu teh esen vanilla
Blueberry filling (ikut suke)
cara-cara:
- Pukul majerin & gula dengan senduk kayu jer... Pukul smpi sebati & jangan lama sangat.
- masukan telor & esen vanilla . Pukul lagi ngan senduk kayu.
- Masukan tepong. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan & tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar
- bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit sehingga masak.
(ahkak buat yang ni sampai habis & bakar, lepas tu smpn dalam bekas tupperware ahkak yang melambak kat rumah tu..heheh...malam sambung balik baru letak cheese..)
cara buat cheese pulak:
- Putar cream cheese & gula hingga berkrim
- Masukan Telor & esen vanilla & putar lagi
(anak akak malas, dia putar kejap jer, tapi sib baik menjadik & still sedap..)
- Letak blueberry filling
-Masukan filling ke dalam kulit tat, ahkak letak dalam botol bermuncung tu, senang nak paip kan. Letak penuh biar nampak cantik.
Nak lorek tu kene seni skit tangan tu, kalau tak pun, tak jadik masalah.. Cantik lorek tu sedap la skit mata tu memandang. Cheese tat ahkak ni x lah cantik mana sebab anak tu baru nak belajar, ahkak memang suruh dia buat sampai habis... klu idak tak pandai la dia kan. Boleh la untuk mereka yang 1st time nak mencuba. Tapi rasa still sama & sedappppppp........
Lupa pulak, lepas lorek2 tu, kene bakar skit lagi tau, tak lama, ambil masa 5 minit jer lebih kurang. nak tau masak ke idak cheese tu, cucuk la skit ngan lidi..heheh kalau licin jer tandanya dah masak...
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment