APAM NASI
Bahan-bahan:
- 2 cawan nasi
- 2 cawan tepong gandum
- 2 cawan tepong beras
- 1 1/2 cawan air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut gaul ngan sedikit garam
Cara-cara:
1. Blend nasi dengan air sehingga hancur (letak air sikit2 tau)
2. Setelah hancur, campurkan gula ke dalam blend sehingga sebati
3. Dalam bekas lain satukan tepong gandum, tepong beras & yis
4. Selepas tu masukan bhn yang diblend kedalam bekas tepong tadi. Gaul sebati
5. Perap sehinnga naik 2x ganda (3jam perap kot)
6. Panaskan kukus
7. Acuan hendklah disapu sedikit minyak supaya apam tak melekat
8. Kukus selama 15 minit untuk acuan kecil2.
9. Hidang & gaul dengan kelapa.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment